Táltosasszony

Táltosasszony

Gyümölcslevek és egyéb fruktóz tartalmú teremékek Májkárosító hatása.

2024. február 09. - Piroska Hideg

_3838c6e1-7b40-47b3-8fdd-0cf39944a1d3.jpgFruktóz a gyümölcslevekben és turmixokban

A turmixok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztását nem ajánljuk, mivel a bennük található fruktóz közvetlenül a vékonybélből a májba vándorolhat. Kisebb mennyiségben ez ártalmatlan, ám a túl sok fruktóz zsírmájhoz vezethet. A gyümölcslevekben található fruktóz ebben az esetben veszélyesebb, mint más típusú cukrok, amint azt a legfrissebb tanulmányok is alátámasztják.

Vizsgálatok, tanulmányok.

A Német Gasztroenterológiai, Emésztési és Anyagcsere-betegségek Társasága (DGVS) hangsúlyozza, hogy a feldolgozott fruktózt (gyümölcscukrot) csak mérsékelt mennyiségben szabad fogyasztani. A fruktóz amely gyümölcsökben, mézben és kisebb mennyiségben zöldségekben is megtalálható, sokan a kristálycukor egészségesebb alternatívájának tekintik. Viszont bármilyen cukor túlzott fogyasztása hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához, ám a fruktóz bizonyos mértékig fokozza is az új zsírok képződését, akár 15-szörösen is a glükózhoz képest” – állítja Dr. med. Ali Canbay, a bochumi Ruhr Egyetem Egyetemi Kórházának Orvosi Klinikájának igazgatója.

Mik az okok.

Ennek oka valószínűleg az, hogy a májnak kulcsfontosságú szerepe van a fruktóz anyagcseréjében, és bizonyos körülmények között több enzimet termel, melyek a fruktózt hatékonyabban lebontják így több zsírt termelve. A túlzott zsírképződés a májban nemcsak a zsírlerakódásokhoz vezethet, hanem más anyagcsere-folyamatokra is hatással lehet, mint például a béta-sejtek működése, az inzulintermelés és az inzulinérzékenység.

A zsírmájbetegség jelenleg a leggyakoribb májbetegség.

Kezelés hiányában a zsírmáj cirrózishoz és májrákhoz vezethet. A máj hosszú ideig tünetmentesen végzi a dolgát. A súlyos károsodás jelei, mint például a sárguló szemek vagy bőr, általában csak akkor jelentkeznek, amikor a károsodás már súlyos” – teszi hozzá Dr. med. Heiner Wedemeyer, a DGVS elnöke Hannoverből. Németország lakosságának körülbelül egyharmada valószínűleg zsírmájbetegségben szenved, mely gyakran társul más betegségekkel, mint például az elhízás, cukorbetegség és anyagcsere-problémák.

Az ipari kristálycukor és a fruktóz különbségei.

A fruktóz és az ipari kristálycukor (szacharóz) metabolizmusának különbségei és hatásai valóban fontosak az egészség szempontjából. A fruktóz és a glükóz, amelyek a szacharóz alkotóelemei, más-más anyagcsere-útvonalakon járnak a testben, és ezeknek az útvonalaknak a következményei különbözőek lehetnek.

Metabolizmus

  • Glükóz: A glükóz az egyik legfontosabb energiaforrás a test számára. A glükóz anyagcsere-útjai közé tartozik a sejtekbe való felvétel glükóztranszporterek segítségével, majd a sejten belüli lebontása a citrát-ciklusban vagy a glikolízis során energia előállítása érdekében.
  • Fruktóz: A fruktóz egy másik típusú cukor, amely a májban metabolizálódik. A fruktóz lebomlása során keletkező anyagok közé tartozik a zsírsavak, a trigliceridek és a húgysav, amelyek káros hatással lehetnek a májra és az anyagcserére.

Hatóanyagok a májban

  • A fruktóz lebomlása során a májban keletkező zsírsavak, trigliceridek és egyéb anyagok hozzájárulhatnak a májzsírosodáshoz vagy más májproblémákhoz. A nagy mennyiségű fruktóz túlzott zsírlerakódást okozhat a májban, ami a májzsírosodás kialakulását eredményezheti.
  • Ezzel szemben a glükóz alapú cukrok metabolizmusa során keletkező anyagok közül kevesebb hozzájárul a májzsírosodáshoz.

Májra gyakorolt hatások

  • A túlzott fruktózbevitelnek a májra gyakorolt hatásai között szerepel az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata, ami további anyagcserezavarokhoz vezethet.
  • Emellett a hosszú távú magas fruktózbevitel kapcsolatba hozható a nem alkoholos zsíros májbetegségek (NAFLD) kialakulásával és más májproblémákkal.

Egyéb egészségügyi hatások

– A magas fruktózbevitelnek egyéb egészségügyi hatásai is lehetnek, például a testsúlygyarapodás, az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának növekedése.

Ezek alapján megállapítható, hogy a túlzott fruktózbevitelnek káros hatásai lehetnek a májra és az egész szervezetre nézve. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mérsékelt mennyiségű gyümölcsfogyasztás általában nem jelent problémát, mivel a gyümölcsökben található fruktóz kis mennyiségben és természetes formában van jelen, és a gyümölcsök általában rostokat és más tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek kiegyensúlyozni a cukorfogyasztást. Azonban a nagy mennyiségű gyümölcslé vagy más fruktózban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztása kerülendő lehet az egészség megőrzése érdekében.

Figyeljen az alábbi termékeknél a túlzott fogyasztásra

Gyümölcslé (különösen koncentrált vagy hozzáadott cukorral készült), frissen préselt és dobozos is. Minden szárított, aszalt gyümölcs. Méz, invertcukrok, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és más fruktóztartalmú édesítőszerek. Édes borok, must, és egyes sörök. Wellness-italok, ízesített ásványvizek, és szénsavas üdítők, Üdítőitalok, ,Vitaminitalok.

A bejegyzés trackback címe:

https://taltosasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9918322679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.02.10. 16:31:07

Májkárosító hatás... 2000 óta vagyok diagnosztizált cukorbeteg. Attól kezdve néhány pár hetes megszakítástól eltekintve napi két liter light, lésőbb zero kóla volt a szokott adagom. Az egyetlen ami befolyásolta a májfunkciós laboreredményeimet, az a cukorra kapott gyógyszer volt... Bocs, ha ettől kezdve kicsit nehezen hiszek az ilyen "kutatásoknak"!
süti beállítások módosítása