Természetes Gsógymódok

Táltosasszony

Táltosasszony

Fascia Terápia

2024. január 25. - Piroska Hideg

_b068706a-5c4d-411e-bc56-326e7046073a.jpgA fasciaterápia

egy olyan gyógyító módszer, amely a fascia nevű kötőszöveti rendszer állapotát javítja. A fascia az egész testet átszövi, és összekapcsolja az izmokat, a csontokat, a szerveket és az idegeket. A fascia sérülése, gyulladása vagy letapadása fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és egyéb panaszokat okozhat. A fasciaterápia célja, hogy a fascia rendszerét helyreállítsa, és ezzel javítsa a test funkcióit és a beteg közérzetét.

Története

nem túl régi, a 20. század végén kezdett elterjedni. Az elsők között, akik a fascia fontosságára felhívták a figyelmet, Ida Rolf amerikai biokémikus és Robert Ward osteopata orvos voltak. Ők fejlesztették ki a rolfing nevű módszert, amely a fascia mélyrétegeinek masszírozásával igyekszik javítani a testtartást és a mozgást. Később más módszerek is kialakultak, mint például a myofasciális felszabadítás, a fasciális disztorziós modell, a fasciális manipuláció, a fasciális integráció, a fasciális stretch terápia és a fasciális fitness.

A Fasciaterápia alkalmazása

széles körű, hiszen szinte minden betegség vagy sérülés érinti a fascia rendszert.

  • izomfájdalmak, görcsök, izomláz
  • ízületi fájdalmak, merevség, kopás
  • gerincproblémák, porckorongsérv, isiász
  • fejfájás, migrén, szédülés
  • stressz, szorongás, depresszió
  • krónikus fáradtság, alvászavarok
  • emésztési zavarok, székrekedés, puffadás
  • menstruációs fájdalmak, meddőség
  • légzési nehézségek, asztma, allergia
  • sebgyógyulás, hegek, ödémák
  • sportolási teljesítmény, sérülésmegelőzés, regeneráció

A fasciaterápia kezelés általában manuális technikákat alkalmaz, amelyekkel a terapeuta a fascia szöveteit nyújtja, simítja, gyúrja, vagy oldja. A kezelés során a terapeuta figyelembe veszi a fascia vonalakat, amelyek a test egészét átívelő kötőszöveti láncok. A fascia vonalak segítségével a terapeuta megtalálhatja a fájdalom eredetét, és a távoli területeket is kezelheti. A fasciaterápia kezelés hatására a fascia rugalmasabbá, hidratáltabbá és mozgékonyabbá válik, ami javítja a vérkeringést, az anyagcserét, az immunrendszert és az idegi kommunikációt. A fasciaterápia kezelés általában 50-60 percig tart, és a hatását már néhány alkalom után érezheti a beteg.

A fasciális struktúrák területén végzett kutatások úttörő új eredményeket hoztak a test funkcionális kacsolatainak megértésében. Az emberi kötőszövet nyilvánvalóan olyan informális feladatokat is ellát a szervezetben, amelyek messze túlmutatnak az eddig ismert funkcióin. A kötőszövet önmagát strukturálja és szervezi, össze tud kötni, víz tárolására és információ továbbítására is szolgál. A kötőszöveten belül a struktúrák fasciális vonatokba rendeződnek, amelyek magukban foglalják az izomzatot és funkcionális láncokat alkotnak a test mozgásában és statikájában. Összeköti a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen az emberi testben mindent mindennel.

Ezek a fasciális funkcionális láncok elképesztően hasonlítanak a keleti meridiánokhoz. A myofascialis fájdalmak szinte kizárólag ezeken a funkcionális láncokon belül terjednek – és így a meridiánok mentén. A jelenlegi tanulmányok szerint az egyezés a keleti meridiánokkal 90% feletti.

Ez a megállapítás arra utal, hogy a test kötőszöveti struktúráinak kutatása egy több ezer éve ismert rendszer újrafelfedezését eredményezte. Ebben a felfogásban a meridiánok nemcsak energetikai vezetékként jelennek meg, hanem fizikailag lokalizálható és kézzelfogható struktúrákként is.

Fasciopátia – a fascia betegsége

A fasciopátia nemcsak a kötőszövet betegségeivel foglalkozik, hanem a fascia funkcionális zavaraival is. A szervezetben funkcionális változások következhetnek be stressz, trauma, műtét vagy krónikus gyulladás következtében. A fasciopátia az ilyen funkcionális zavarok lokalizálásával is foglalkozik, még mielőtt azok tényleges betegségekké (patológiákká) válhatnának.

A fasciális érzés

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fascia nagyon magas beidegzésű, ezért egyfajta érzékszervként fogható fel. A fascia biztosítja számunkra a mozgásszervi rendszerről alkotott saját észlelésünk (az ízületek és izmok helyzete és mozgása) nagy részét. Belső szerveink észlelése is a szervekhez kapcsolódó fasciából származik.

A fasciaterápia a gyógyítás új szabványa

A fasciaterápia az emberi lényre holisztikus entitásként tekint. Az integratív megközelítés magában foglalja a mozgásszervi rendszer, a belső szervek és az idegrendszer kezelését, beleértve a vegetatív rendszert és annak érzéseinkkel, észlelésünkkel és gondolkodásunkkal való kapcsolatait.

Mikor alkalmazom a fasciaterápiát?

Bár a Fasciaterápiás kezelés fájdalommal járhat, igen gyors eredményt hozhat, már egy-két kezelés is jelentős javulást eredményezhet. A páciensem testbeszéde és elmondása alapján állapítom meg, hogy melyik technika alkalmazható a panaszok megszüntetésére..

A páciens fájdalmainak leírása alapján:

  1. A páciens egy vonalban mutat égetően kisugárzó, húzó fájdalmat.
  2. A páciens egy pontot mutat meg ahol is szúró fájdalmat érez.
  3. A páciens belemarkol az izomba és azt erősen nyomja, masszírozza a fájó ponton.
  4. A páciens megmarkolja az ízületet, mozgatja közben a végtagot, próbálja leírni a fájdalom milyenségét az ízületben.
  5. A páciens végigsimít nagy sávban egy végtagon, a végtag bizsereg vagy zsibbad.
  6. A páciens megfogja az ízületet,azt nem mozgatja. Nem fáj de nem mozog a testrész.

Így alkalmazom a Fasciaterápiát .

A kezelés elején a leírt pontok alapján meghatározom a fájdalmat, és azt a területet kezelem meg. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba veszem. A komplex kezelési eljárásom keretein belül, együttesen alkalmazom a Triggerpont terápiával és adott esetben alkalmazom a lézeres akupunktúrát is.

A kezelések kivétel nélkül fájdalmakkal járnak. Az mondható, hogy egy 10-es skálán legfeljebb a 7-8 erősségig megyek, de az átmeneti fájdalom megéri, mert a kezelt területek oldásával megszűnik az állandó fájdalom. Előfordulhatnak utólagos mellékhatások, duzzanat, elszíneződés de pár napon belül elmúlnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://taltosasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2518311473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása