Természetes Gsógymódok

Táltosasszony

Táltosasszony

Ez a 8 csoport hajlamosabb a hőgutára

2024. június 15. - Piroska Hideg

Vigyázat: Ez a 8 csoport hajlamosabb a hőgutára

 

kepernyokep_2024-06-15_111208.pngA forró nyári napokon különösen fontos odafigyelnünk magunkra és szeretteinkre, mert egyes emberek hajlamosabbak a hőgutára. Az alábbiakban bemutatjuk azt a nyolc csoportot, akiknél fokozottan fennáll a veszélye a hőguta kialakulásának.

1. Idősek

Az idősek bőrében található verejtékmirigyek sorvadása és a keringési rendszerük működésének csökkenése miatt a testük hőleadása nem megfelelő, így könnyebben kapnak hőgutát.

2. Terhes nők és frissen szült anyák

A terhes nők és a frissen szült anyák szervezete a terhesség és a szülés utáni időszakban jelentős fizikai megterhelésnek van kitéve. Ha ezek a nők rosszul szellőző, meleg helyiségben tartózkodnak, nagyobb eséllyel lesznek hőgutásak.

3. Csecsemők és kisgyermekek

A csecsemők és a kisgyermekek testének hőszabályozó rendszere még nem teljesen kifejlett, és bőrük alatt több zsír található, ami megnehezíti a hőleadást. Ezért ők is könnyen kaphatnak hőgutát.

4. Szív- és érrendszeri betegséggel élők

A forró időjárás hatására a szív- és érrendszeri betegséggel élők szimpatikus idegrendszere túlműködhet, ami megterheli a szív- és érrendszert. Különösen a szívbetegséggel küzdők esetében, mivel testük nem tudja megfelelően leadni a felhalmozódott hőt.

5. Cukorbetegek

A cukorbetegek szervezete lassabban reagál a külső és belső hőmérsékletváltozásokra. Bár a testükben már felhalmozódott a hő, a betegek csak későn érzékelik a tüneteket, így könnyebben kaphatnak hőgutát.

6. Fertőző betegségekben szenvedők

Azok, akik valamilyen fertőző betegséggel küzdenek, például bakteriális vagy vírusos fertőzéssel, belső lázkeltő anyagokat termelnek, amelyek fokozzák a hőtermelést. Az ilyen betegségek során felszabaduló anyagok összehúzhatják az ereket, ami tovább nehezíti a hőleadást, így növelve a hőguta kockázatát.

7. Alultáplált emberek

Az alultáplált embereknél a tápanyaghiány miatt a vérnyomás csökkenhet, ami reflexesen az erek összehúzódását idézi elő. Ezenkívül az alultápláltság gyakori hasmenést okozhat, ami kiszáradáshoz és elektrolitzavarokhoz vezethet, növelve a hőguta kockázatát.

8. Hosszú távon bizonyos gyógyszereket szedők

Azok, akik hosszú távon antihisztaminokat, antikolinerg szereket, altatókat vagy más hasonló gyógyszereket szednek, szintén hajlamosabbak a hőgutára. Ezek a gyógyszerek érszűkületet okozhatnak és megzavarhatják a hőszabályozó központ működését.

Összegzés

A nyári hőség különösen veszélyes lehet azokra, akik az itt felsorolt csoportokba tartoznak. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk, például kerüljük a hosszabb ideig tartózkodást a melegben, biztosítsuk a megfelelő hidratálást és szellőzést. Vigyázzunk magunkra és szeretteinkre, hogy elkerüljük a hőguta veszélyeit!

Hideg Piroska Természetgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://taltosasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2218428499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása